Onderhoud

Onderhoud appartement

Als u een appartement heeft, bent u samen met de andere eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Onderhoud gebeurt via de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Welke onderdelen van het gebouw de VvE moet onderhouden, staat in het splitsingsreglement. Om te bepalen hoeveel geld de VvE moet reserveren voor groot onderhoud, moet zij een onderhoudsplan maken. Dit kan uw VvE zelf doen of laten doen.

Onderhoudsplan opstellen

Het is verstandig, en wordt vrijwel altijd vereist door de hypotheekverstrekker, om een onderhoudsplan op te stellen. Niets is vervelender dan plotseling voor hoge kosten te staan omdat er door achterstalligonderhoud plotseling zich een grote lekage voordet.

Het opstellen van zo'n plan is echter niet eenvoudig; hoe weet u bijvoorbeeld over hoeveel jaar het dak opnieuw voorzien moet worden van nieuwe dakbedekking als het er nu nog goed uit ziet?

Reservefonds

Het geld voor onderhoud dient de VvE te storten in een reservefonds of op een reserveringsrekening. Elke VvE is verplicht zo'n fonds aan te leggen. Uit dit fonds betaalt de VvE kosten die niet jaarlijks voorkomen, zoals groot onderhoud. Het reservefonds voorkomt dat eigenaren grote uitgaven voor bijvoorbeeld gevelrestauratie of dakreparatie in één keer moeten betalen. Een minimumbedrag in het reservefonds was nooit verplicht, maar minister Blok voor Wonen wil met nieuwe wetgeving hier verandering in brengen.

Hoe hoog het bedrag in het reserveringsfonds moet zijn, kan bepaald worden aan de hand van het onderhoudsplan. Voor verschillende jaren kan gekeken worden hoeveel geld er beschikbaar moet zijn en hoeveel er periodiek in het reserveringsfonds gestort moet worden.

Gedwongen onderhoud

Als de VvE het appartementencomplex niet goed heeft onderhouden, kan de gemeente eisen dat de VvE dat alsnog doet. Weigert de VvE dit, dan kan de gemeente het onderhoud laten uitvoeren op kosten van de VvE.

Onderhoud uitvoeren

Om onnodig hoge kosten te maken is het van belang om met de juiste partijen samen te werken en altijd meerdere partijen te vragen. IRADIS Beheer werkt samen met diverse BouwGarant aangesloten aannemers, Uneto-VNI aangesloten loodgieters en OVG/GBO aangesloten glazeniers. Wij werken samen met Monumentenzorg, TNO, Universiteit Wageningen en diverse gemeenten.